(Review) MontAna airfryer


Verbeterde nieuwe versie MontAna airfryer MF 299 XL

IMG_5075

Die airfryers…….ze blijven hip, hot and happening. Op zich een erg prettige hype, want de airfryer kan een zeer gezonde aanvulling zijn op de algemene gezondheid. Het vervangt een friteuse, een oven en een magnetron. Dit alles in één apparaat is uiteraard ook nog eens supertje-handig. Er kleeft echter wel een nadeel aan: vrijwel alle airfryers zijn niet gifvrij, en bevatten vele teflon-lagen. Dit overschaduwt de gezonde voordelen in één klap. Ik ben zelf daarom enorm lang bezig geweest met het vinden van een gifvrije airfryer. En liet daarom ook deze hele hype aan mij voorbijgaan, omdat teflon mijn huis niet inkomt. 

Begin 2017 vond ik dan eindelijk een airfryer, die geen giftige stoffen bevat, de MONTANA. Ik kocht een kleine formaat en ben ermee aan de slag gegaan. Ik was echt blij verrast en al heel erg snel enthousiast en verknocht aan de fryer. Wat een uitvinding.
Inmiddels is de airfryer niet meer weg te denken in mijn keukentje en is hij inmiddels verwisseld van een kleine naar een grote XXL versie. Ik heb mijn enthousiasme gedeeld en de airfryer maakte daardoor een vogelvlucht. De MontAna is tot dusver de enige echte 100% gifvrije airfryer. MontAna heeft afgelopen anderhalf jaar niet stil gezeten en is aan het werk gegaan met de “ schoonheid-foutjes” die er toch waren.
Er kwamen vrij veel berichten over het sluiten van de baklift, die met even wat oefenen soepel gaat, maar je dit wel even onder de knie moet krijgen. Ik maakte o.a een filmpje en heb veel artikelen geschreven waarin ik uitleg hoe je de fryer het beste en zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Toch bleef het een beetje een zwak plekje. Ook waren er berichten dat de baklift hier en daar wat in laagjes losliet. MontAna is daarmee aan de slag gegaan en ……heeft in Augustus 2018 zijn allernieuwste, verbeterde model gelanceerd, waar ik de eer had om te mogen lanceren!
IMG_5079

WAT IS ER VERBETERD?

Om te beginnen is de baklift en bak verbeterd. Deze bestond eerder uit een stalen coatlaag. ( 100% teflonvrij) Deze coatlaag bleek soms wat los te laten, zeker bij onzorgvuldig / verkeerd / overmatig gebruik. Velen waren natuurlijk begrijpelijk wat verontrust, maar gelukkig gaven de deeltjes geen enkel gevaar voor de gezondheid, mocht het in voedsel terechtkomen. MontAna is ermee aan de slag gegaan. De oplossing was helemaal geen laag meer, maar alles keramisch, net als een keramische pan. Als alternatief voor de Teflon anti-aanbaklaag werd de keramische anti-aanbaklaag geïntroduceerd, een van de merknamen voor het materiaal is Thermolon. Thermolon heeft de voordelen van Teflon maar niet de nadelen omdat het gemaakt is van de natuurlijke bestanddelen keramiek en titanium. Keramiek is bekend van vazen en potten, titanium is een chemisch element met een zilveren kleur dat in de natuur voorkomt en wordt bijvoorbeeld ook voor protheses gebruikt. Een mengsel van keramiek en titanium kan onder hoge druk op een pan worden gezandstraald en daarna op 2.000 °C worden verhit om het aan de pan te ‘bakken’. Titanium is heel sterk maar flexibel en goed bestand tegen zout en zuur. Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt voor potten en pannen om in te koken en bakken omdat het een gladde kristal-achtige structuur heeft en warmte goed kan weerstaan. Thermolon bevat dus geen PFOA (giftige stof), en natuurlijk ook geen PTFE (Teflon).
IMG_5080
Een voordeel is dat het vrij hoog hittebestendig is. Waar Teflon giftig wordt bij verhitting boven 350 °C houdt Thermolon het goed vol tot 450 °C, dit zijn natuurlijk temperaturen die je in je airfryer niet gaat bereiken. Daarnaast heeft de moleculaire structuur van Thermolon nog een voordeel: het zorgt voor een goede warmteverdeling in de fryer, waardoor de warmte efficiënt gebruikt wordt en je dus minder warmte nodig hebt voor het bakken van je eten dan in een airfryer met Teflon. PFOA (de schadelijke stof in Teflon) wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor de fabricage en hechting van Teflon aan pannen, dus het Teflon van vandaag is niet meer het Teflon van jaren geleden. Toch kiezen steeds meer mensen voor pannen met een keramische anti-aanbaklaag: de keramisch pannen ( en airfryers)
IMG_5093
De sluiting is verbeterd. Het kostte even wat oefening, om de baklift precies goed te kunnen sluiten. De hendel moest iets omhoog worden gedrukt om de baklift in het slot te laten vallen. Dit moet je wel even weten. Als je dit trucje eenmaal kent is het niet lastig meer maar toch bleven velen dit wel een euvel vinden.
IMG_5096
MontAna heeft een hittebestendig rubber ( uiteraard ook 100% gifvrij )  in de bak geplaatst. Hierdoor schuif je voortaan de baklift recht en zonder frictie in de fryer en hoef je de hendel dus niet meer op te lichten  De baklift buigt nu niet meer door waardoor de bak ook stabiel blijft.
Verder is hij gebleven zoals hij was. Nog steeds goed voor 5,5 liter voedsel, 1800 Watt, geschikt voor 2-5 personen en hij kan 1200 gram patat per keer aan. Het type is niet veranderd:  de MF299 XL. Dit is belangrijk om te weten bij je aanschaf, omdat er inmiddels twee andere versies verkrijgbaar zijn. Deze worden uiteraard niet meer geproduceerd, maar vele webwinkels bieden hun oude versies nog wel aan , soms nog voor de volle prijs. Let daar dus wel op. De oudere versies moeten allemaal goedkoper zijn geworden dan € 189 euro.  Zo niet, dan word je een poot uitgedraaid.
IMG_5082

WAT KUN JE ER ALLEMAAL MEE?

Ik ben inmiddels al aardig doorgewinterd in het gebruik. Ik heb heel veel lekkere recepten bedacht die zijn gebundeld in een heus echt eerste meukvrije airfryer-receptenboek. Daarover verderop meer.
De airfryer heeft erg veel voordelen. Het vervangt frituren, bakken, en opwarmen in een magnetron. Wat zijn hier de voordelen van?
FRITUREN:
Ik ben geen fan van frituren, en promoot dit dan ook niet. Sterker nog: ik heb nog nooit een friteuse in mijn bezit gehad. De grootste reden vind ik, dat het vrij snel acrylamide kan ontwikkelen. KLIK HIER om hier meer over te lezen. 
Daarnaast kan gefrituurd voedsel enorm veel verzadigde vetten bevatten, afhankelijk van het vet waarin wordt gebakken. Frituren is eigenlijk heel veel vitaminen, mineralen, vezels en andere moleculen kapot bakken zodat vooral het vetgehalte in het voedsel wordt gezogen. Ook kunnen achtergebleven deeltjes in het frituurvet kankerverwekkende stoffen gaan uitscheiden. Kortom, ik ben er geen fan van en ben daar erg blij met de airfryer.
De airfryer vervangt de friteuse,. Het heeft geen bakvet nodig waardoor bijvoorbeeld patat via hete lucht wordt gebakken. Dit vraagt zeker in het begin wat oefening ( om je patat zo knapperig als je wenst te verkrijgen) KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan over hoe je het beste je patat kunt bakken in de fryer. Het grootste voordeel is dat je vetvrij bakt en daardoor veel gezondere friet op tafel kunt zetten. Daarnaast is het veel sneller klaar en heb je geen baklucht in huis. Ook blijven vitaminen, mineralen en vezels beter behouden.
IMG_5092
BAKKEN
De oven is, tot tegenstelling van een friteuse, juist mijn allerbeste vriend. Ik bak dagelijks in mijn oven.Heb je geen oven? Of vind je het vaak teveel gedoe om bijvoorbeeld voor een cake te bakken je grote oven aan te moeten zetten? Dan is de airfryer ook de perfecte vervanging, Je kunt op ieder moment van de dag je fryer direct aanzetten om de lekkerste dingen te bakken. Van cake tot muffins, van brood tot zelfs taart. Mijn moeder ( 70) absoluut geen keukenprinses, geniet steeds van haar eigen gebakken cake uit haar fryer. Ze houdt absoluut niet van koken , laat staan bakken, maar een cake bakken in haar airfryer vind ze fantastisch leuk omdat het zo eenvoudig is. De airfryer is daarom voor mensen die niet houden van te lang in de keuken staan, of voor ouderen, zeer geschikt. Als ik zie hoeveel plezier mijn moeder ervan heeft….ze braadt haar kippenpootjes erin, toast haar brood, en bakt er flink op los.
SAM_8643-1200x800
MAGNETRON:
Ik snap nog altijd niet zo goed dat die dingen nog steeds zo razend populair zijn, maar goed……helaas vinden we in zowat ieder huishouden wel een magnetron. Mijne is jaren geleden al uit mijn huis verbannen. De airfryer is zeer geschikt om bijvoorbeeld dingen te ontdooien of op te warmen. Bij je airfryer krijg je bijvoorbeeld een toast-rekje bijgeleverd. Je kunt in nog geen 3 minuten je brood toasten in de morgen. Omdat de fryer geen voorverwarm-tijd nodig heeft is het dus ook ontzettend snel en handig in de morgen. Ook je andere producten uit de diepvries kun je vrij snel ontdooien in de fryer.
Schermafbeelding 2018-09-04 om 14.07.38

HET EERSTE MEUKVRIJE AIRFRYER RECEPTENBOEK!!!!!!!!

MontAna heeft mij gevraagd, of ik een receptenboek voor hen kon maken. Ze ontvingen hier veel vraag naar. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ben gekomen op maar liefst 40 heerlijke, gemakkelijke, alledaagse , maar 100% meukvrije recepten! Dit heeft MontAna gebundeld in een receptenboek die onlangs is gelanceerd.
Dit receptenboek is vrij uniek, omdat de recepten 100% meukvrij zijn. Het is voor een groot deel ook geschikt voor veganisten. De recepten zijn:
– lactose / koemelkvrij *
– vrij van geraffineerde vrije suikers
– vegetarisch
– glutenvrij
– vrij van kunstmatige additieven
 
(* enkele recepten uitgezonderd, deze bevatten geitenkaas) 
Schermafbeelding 2018-08-20 om 03.57.04
Het boek bevat diverse recepten voor iedere dag zoals brood, taart, cake, muffins, ontbijt-recepten, maaltijd-recepten, burgers en snacks. De recepten bevatte weinig ingrediënten, en ingrediënten die in een gemiddeld budget passen. Sommige recepten zijn zeer bijzonder, zoals zwarte-knoflook-chip cookies, en bananenbroodjes.
Het boek bevat een uitgebreid voorwoord over het gebruik en de bediening van de airfryer. Ook vind je vele onderhoud-tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je airfryer. Dit receptenboek is eigenlijk een beetje onmisbaar naast je MontAna airfryer.
Het boek kost € 17,95 en is o.a te bestellen via www.puurmieke.nl

WAAR KAN IK DE AIRFRYER KOPEN?

De nieuwe versie is vanaf Augustus 2018 overal verkrijgbaar. In de betere kook / bakwinkels, en via diverse webwinkels. www.puurmieke.nl levert ook: KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan. De vaste verkoopprijs ligt op € 189 euro.

Notificatie: ik kreeg de afgebeelde airfryer gratis toegestuurd via MontAna. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele inkomsten uit het receptenboek, of eventuele kortingsacties. 

 

IMG_5089

WIL JIJ DE HEERLIJKE QUICHE UIT HET FILMPJE HIERONDER OOK MAKEN?

Week en kook dan 500 gram kikkererwten en laat deze uitlekken. Doe ze in een blender of keukenmachine, samen met 500 gram havermout, een scheut Aminos, TeriYaki of tamarisaus, twee eetlepels ras el hanout, een eetlepel kerriepoeder , een thelepel kurkuma, een snufje zwarte peper en een theelepel komijnpoeder, met 250 ml water en blend / maal tot een fijne massa. Bekleed een kleine vierkante bakvorm met bakpapier en stort de massa in het blik. Tik goed aan op het aanrecht zodat de massa goed wordt verdeeld in het blik. Bestrooi met wat bonenkruid ( optioneel)

IMG_5091

Zet de temperatuur op 185 graden en bak 17 minuten. Blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen

 

OPGELET!!!!!

Er lijkt veel verwarring omtrent de nieuwste versie en de verouderde versie van deze MF 299 XL. In het kort een uitleg:

De nieuwste MF 299 XL versie heeft enkele verbeterpunten. Wat deze zijn, lees je in dit review. Het MODEL en dus ook TYPE blijft gewoon hetzelfde, dus ook deze vernieuwde versie is de MF 299 XL. Verder is er namelijk niets veranderd aan het apparaat en zijn functies.
De oudere modellen , dus de modellen met de stalen coatinglaag, en zonder stabiele dop in de bak, worden momenteel door verschillende leveranciers uitverkocht voor zeer lage prijzen. Ik heb € 72 euro als laagste prijs gelezen. Als je geen gehele keramische airfryer wenst met een stabielere greep, dan kun je van deze goedkope prijzen profiteren. Maar wil je de nieuwste dan kosten deze € 189 euro. Er zijn helaas nog een aantal leveranciers die de versie 1 van de MF 299 XL nog steeds voor de volle mep aanbieden dus pas daarvoor op. We hopen dat deze verouderde versie zeer snel uitverkocht is, zodat de verwarring ook is opgelost.De oudere versies worden namelijk nu niet meer gemaakt. 

HOE WEET IK NU OF IK DE NIEUWSTE VERSIE HEB?

Dit kun je zeer eenvoudig herkennen aan de dop in de bak zelf. Versie 1 heeft deze dop NIET. Heb je dus een airfryer zonder deze dop in de bak, heb je versie 1, zit deze dop er wel, heb je versie 2.

WAAROM WORDEN DE EERSTE VERSIES NU ZO GOEDKOOP AANGEBODEN?

Omdat deze niet meer worden gemaakt. Leveranciers die nu nog wat op voorraad hebben verkopen deze uit voor stuntprijzen om zo van hun oude voorraden af te komen. Voor zover bekend bij MontAna zijn deze bevoorradingen van de eerste versie nog zeer minimaal.

WAAROM IS HET TYPENUMMER NIET VERANDERD?

Omdat het apparaat ZELF  niet is veranderd. Er zijn wat dingen verbeterd. Deze kun je hierboven lezen en ook zien in het you tube filmpje. Zodra versie 1 overal is uitverkocht zal de verwarring ook vanzelf verdwijnen.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.