FAQ Gaggia Titanium volautomaat kapot?


V: Kan ik mijn koffiemachine ook bij jullie afleveren? En moet ik bellen voor ik langskom?
A: U kunt de machine langs brengen tijdens onze openingsuren, u hoeft niet te melden dat u langskomt, u bent welkom van ma t/m vrijdag van 9.00 t/m 17.00 uur.
Wilt u op de reparatie wachten, moet u een afspraak maken met de Technische Dienst.
0320-237930 of service@sttlelystad.nl

V: De machine maalt wel, maar er komt geen koffie uit
A: Probeer eerst alle koffie uit de machine te halen, maak de persgroep (grijs / zwarte unit) compleet schoon onder de kraan en zet de maalfijnheid een paar stapjes hoger/grover.
Bij sommige machines wordt dit aangegeven met een cijfer, hoger cijfer is grover)
Lost dit het probleem niet op? Neem dan contact met ons op.

V: Ik heb de maling veranderd maar ik merk er niets van
A: Als u de maling veranderd moet u minimaal 3 kopjes zetten voor de nieuwe maalgraad van kracht wordt.

V: Waarom mag ik de maler niet altijd op de fijnste stand zetten? Hoe fijner hoe beter toch?
A: Nee, het gaat om een ideale stand tussen de maalschijven en de gebruikte koffie, als u veel kleine kopjes zet mag de maling iets fijner, als u grotere kopjes zet is het aan te raden de maling iets grover te zetten.

V: Waarom komt de ene koffie er heel snel uit en de andere koffie op de zelfde maalstand langzaam?
A: Elke koffie is anders, en reageert ook anders op bepaalde omstandigheden.
Temperatuur en luchtvochtigheid is hierbij van invloed.
Zoek de ideale stand voor uw smaak, is dit nog niet wat u zoekt? Probeer dan eens een andere koffie.

V: Mijn machine moet ontlucht worden, hoe gaat dat?
A1: Dit geldt alleen voor de Gaggia;
Draai de stoomkraan open en laat een kop vol lopen, sluit knop kijk wat de melding nu is.

V: Wat zijn gecarameliseerde bonen?
A: Dat zijn bonen waar suiker aan toegevoegd is tijdens het branden, deze mag u NIET gebruiken!

V: Mijn maler is geblokkeerd, wat nu?
A: De complete maler en machine met de stofzuiger zo ver mogelijk leegmaken en de maalgraad op de maximum zetten.
Lost dit het probleem niet op? Neem dan contact met ons op.

V: Mijn stoompijpje glijdt van de pijp af als ik stoom
A: Dan mist u een ringetje in de stoompijp, u kunt bij ons een nieuw setje bestellen.

V: Wat is het verschil tussen de lekbak en afvalbak?
A: De lekbak wordt water vanuit de machine in geleegd, deze dient vaker geleegd te worden dan de afvalbak, gemiddeld zo’n 13 tot 15 kopjes (afhankelijk van machine type).
De afvalbak, hierin wordt de koffiedik afgevoerd per model verschillend maar deze moet tussen de 13 en de 15 koekjes geleegd worden.

V: De afval dik is nat, hoezo is dat en wat kan ik eraan doen om dit droger te krijgen?
A: Dit kan zijn door de samenstelling van de koffie, probeer eens een andere maling of een andere koffie.

V: Ik gebruik altijd dezelfde koffie maar ineens is de afval dik is nat, hoe kan dat?
A: Koffie is een natuurproduct, dit kan iets variëren, bij een wat hogere kwaliteit koffie is de kans op schommeling vaak minder.

V: Ik krijg de persgroep (grijs / zwarte unit) niet uit de machine, wat nu?
A: Misschien is de machine net te vroeg uit zijn cyclus gehaald.
zet de machine even uit en weer aan hierdoor wordt een reset gestart.
Probeer nu nog eens de zetgroep te verwijderen.
Lukt het neem contact met ons op.

V: Ik krijg de persgroep (grijs / zwarte unit) niet in de machine, wat nu?
A: Probeer de machine even in zijn 0 positie te laten draaien, dat doet u door de machine aan te zetten met alles in het systeem behalve de persgroep.
Dus afvalbak, lekbak en waterbak in de machine plaatsen en de machine aanzetten, nu moet de machine weer terug in de juiste positie draaien.
Nu moet u de persgroep weer in de machine plaatsen, lukt dit niet kijk eerst of de persgroep wel in de juiste positie staat zoals in de gebruiksaanwijzing is aangegeven, is dit het geval maar lukt het toch niet, neem dan contact met ons op.

V: Wat is het verschil tussen gewone koffiebonen en espressobonen?
A: Espressobonen zijn anders gebrand en anders qua samenstelling, voor uw Gaggia moet u altijd Italiaanse espressobonen ( Arabica) gebruiken.

V: Welke koffie moet ik gebruiken?
A: Smaak is iets heel persoonlijks.
Wat wij adviseren is erg vette / glimmende bonen en erg kleine of te harde bonen ( Robusta ) te vermijden, laat u goed voorlichten bij een speciaalzaak en vraag hun advies over welke koffie bij uw smaak en machine het beste zou passen. Italiaanse koffies zijn overwegend Arabica soorten.

V: Mijn machine doet niets meer.
A: Is het snoer goed aangesloten? Is de deur dicht? Staat er wel stroom op het stopcontact?
Is dit niet het geval maar lukt het toch niet, neem dan contact met ons op.

V: De temperatuur is niet goed, wat te doen?
A1: Heeft u koude kopjes gebruikt? verwarm ze eens voor
A2: De kleur van de cremalaag zegt alles;
2.1 Wit: te koud, koude kopjes of misschien een erg grove maling
2.2 Caramel / nootkleurig: perfect, de temperatuur van de machine is goed, waarschijnlijk gebruikt u koude kopjes
2.3 Donker naar zwart toe: te warm, maling te fijn of de koffie te lang laten doorlopen ( max ±25 seconden ).
Als het water een temperatuur van 95 °C heeft, ontwikkelen smaak en geur van koffie zich het beste. Als het kookt, geeft dat de drank een nare bijsmaak. Als het water te veel zou afkoelen, krijgen aromastoffen juist weer onvoldoende gelegen om zich te ontplooien. Bovendien moet de kop koffie de goede temperatuur hebben bij het serveren (75 °C).

V: Ik krijg wel stoom maar geen melkschuim meer, hoe kan dat?
A: Als de machine wel stoomt is dit hoogstwaarschijnlijk een verstopping of zit het binnenhulsje niet goed.
Bij de Gaggia Serie zit er een gaatje in het buitenste hulsje,prik deze open met een dunne naald.
Ook zit er bij sommige series een zwart kunststof pijpje in de buitenste huls (pannarello), duw deze naar beneden zodat deze net ietsjes naar buiten komt, dit kan ook een oorzaak zijn.